Viacero obcí z regiónu disponuje oddnes novou hasičskou technikou

10.02.2012 Stará Ľubovňa

Nová Ľubovňa/Vrbov/Litmanová 10. februára (TASR) - Spišské obce Nová Ľubovňa, Vrbov a Litmanová disponujú od dnešného dňa novou hasičskou technikou. Automobilové striekačky im zakúpilo Ministerstvo vnútra SR.
Ako informovala Ľubomíra Miklovičová z komunikačného odboru Kancelárie ministra vnútra, ministerstvo v minulom roku zakúpilo celkovo 55 špeciálnych vozidiel v hodnote 9,5 milióna eur. Sú medzi nimi aj cisternové automobilové striekačky, ktoré umožňujú hasiť požiare vodou, ako aj penou. \"Nákup novej techniky sa zrealizoval z prostriedkov povinného zmluvného poistenia,\" vysvetlila Miklovičová.
V priebehu dnešného dňa dostala z rúk ministra vnútra SR Daniela Lipšica ako prvá novú automobilovú striekačku obec Vrbov. \"Hasičské zbory v dedinách sú veľmi dôležité pri ochrane majetku a života obyvateľov. Keďže sa staršia technika udržiava s ťažkosťami, nové vybavenie nám určite pomôže,\" uviedol pre TASR vrbovský starosta Jozef Kovaľčík.
Nový hasičský automobil dnes privítalo aj vedenie obce Litmanová. Ako povedal jej starosta Vasiľ Vislocký, využívať ho bude v prípade potreby obecný, ako aj dobrovoľný zbor hasičov. \"Sme koncová podhorská obec, v minulom roku sme tu mali tri požiare. Vyskytujú sa tu aj problémy s nedostatkom vody, takže verím, že nám bude nová technika nápomocná,\" zdôraznil starosta. Ako dodal, na zápas so živelnými pohromami využívali doteraz Tatru 815 s cisternou, ktorá má už 23 rokov.
\"Náš dobrovoľný hasičský zbor je naozaj aktívny, má zhruba 180 členov. Získané vozidlo plánujeme využiť na hasenie požiarov, zvážanie vody, ale aj na presun dobrovoľných hasičov za ich súťažami,\" informoval TASR starosta tretej obdarovanej obce - Novej Ľubovne Stanislav Turlík.
 

Vyberte región